A közösségi média egy igen hatékony márkaépítő és értékesítésnövelő eszköz, de a zajos online világban óriási kihívás kitűnni. Ebben a blogbejegyzésben részletesen bemutatjuk a sikeres social media poszt anatómiáját, megismerhetsz 7 módszert, melyek segítségével sikeres posztokat készíthetsz.

1. Figyelemfelkeltő bevezetés, vagyis a hook

Kulcsfontosságú, hogy azonnal felkeltsd az emberek figyelmét. Ez azt jelenti, hogy a poszt elejével azonnal meg kell szólítanod a célközönséged. A posztod eleje valójában olyan, mint az első benyomás egy beszélgetésnél: ha nem fogod meg rögtön az emberek figyelmét, könnyen továbblépnek. Egy unalmas bevezető esetén a követőid egyszerűen tovább görgetnek, és sosem látják a poszt valójában értékes tartalmát.

Egy jól megírt bevezető nemcsak az elérés és az aktivitások számát növeli, hanem a konverziók számát is. Ha sikerül felkelteni a követők érdeklődését, nagyobb valószínűséggel kattintanak a linkekre vagy vásárolnak a webshopodból.

A hatásos bevezető megírásához többféle módszer is rendelkezésre áll. Használj például izgalmas kérdéseket, amelyek elgondolkodtatják a követőket és véleménynyilvánításra ösztönzik őket. A humoros vagy váratlan megfogalmazás is kitűnő eszköz a figyelem felkeltésére, hiszen így kitűnsz a tömegből. A történetmesélés szintén hatékony módszer az érzelmi kapcsolat kialakítására a követőkkel. Végül pedig ne feledkezz meg arról, hogy konkrétan kiemeld a poszt előnyeit. Miért érdemes ezt a tartalmat elolvasniuk? Használj erős szavakat és kifejezéseket, amelyek felkeltik a figyelmet, és cselekvésre ösztönzik a közönséget.

2. Szép grafikák, vizuális megjelenítés?

A figyelemfelkeltő bevezető és tartalom mellett a vonzó vizuális megjelenítés és a szép grafikák is elengedhetetlenek a sikeres social media stratégiához. A gondosan megtervezett grafikák nem csupán profibb hatást keltenek, hanem erőteljes üzeneteket is közvetíthetnek a célközönség felé.

De hogyan hozhatod ki a legtöbbet a social media posztok vizuális elemeiből? Nézzünk néhány tippet!

Először is, törekedj az egységes megjelenésre. Használd a márkádhoz igazodó színpalettát, betűtípusokat és design elemeket. Ezáltal könnyen felismerhetővé válik a megjelenésed a különböző platformokon. Ezt követően válassz olyan képeket és illusztrációkat, amelyek relevánsak a poszt témájához és hangulatához, hiszen a vizuális elemnek támogatnia kell a szöveges tartalmat.

A kompozícióra is érdemes figyelni. Egy kiegyensúlyozott elrendezés kellemesebb a szemnek, és a fontos elemekre irányítja a figyelmet.  Ezt segítheti, ha rövid, tömör üzeneteket helyezel közvetlenül a grafikákra is. Így a felhasználók egy pillantásra megérthetik a lényeget, még akkor is, ha nem olvassák végig a teljes szöveget.

Mindig ügyelj a jó minőségű képek feltöltésére. A homályos vagy pixeles grafikák rontják a megjelenést, és nem túl pozitív benyomást keltenek. Ezen kívül fontos, hogy a képeket és videókat a megfelelő méretben töltsd fel az egyes platformokra.

Milyen méretben kell posztolni? Nézzük!

Facebook posztolás méretek

LinkedIn posztolás méretek

Instagram posztolás méretek

Végül pedig ne félj kihasználni a rendelkezésedre álló eszközöket! Számos ingyenes és fizetős online képszerkesztő létezik, amelyek segítségével könnyedén készíthetsz látványos tartalmakat. Lelkes kezdőknek ajánljuk a Canva-t, míg a haladóknak az Adobe Photoshop és Illustrator nyújt széleskörű lehetőségeket a grafikák létrehozásához.

A szép grafikák és a vonzó vizuális megjelenítés nem csupán díszítő elemek a social media posztokban. Ezek az eszközök növelik az elköteleződést, felkeltik a figyelmet, és erősítik a márkádat. 

3. Cselekvésre ösztönzés, CTA

A call-to-action, vagyis cselekvésre ösztönzés a poszt azon része, amely arra ösztönzi a követőidet, hogy tegyenek valamit. Ez lehet egy egyszerű „Lájkold a posztot” felszólítás, egy linkre való kattintásra ösztönzés, vagy egy termék megvásárlása. Bármi is legyen a kívánt cselekvés, a hatékony CTA elengedhetetlen ahhoz, hogy elérd a céljaidat a közösségi médiában.

Miért olyan fontos a CTA?

A jól megfogalmazott call-to-action több szempontból is előnyös. Először is ösztönzi a követőket valamilyen interakcióra: ez nem csak lájkokat és megosztásokat jelent, hanem kommenteket is, amelyek segíthetnek a poszt további terjedéséhez, miközben lehetőséget kínál, hogy követőiddel interaktálj. Másodsorban a CTA új látogatókat terelhet a webhelyedre, hiszen a linkre kattintva a kíváncsi felhasználók megismerkedhetnek a termékeiddel, és potenciális vásárlókká válhatnak. Végül pedig a CTA közvetlenül befolyásolhatja az eladásokat. Egy olyan felszólítás, amely arra ösztönzi a követőket, hogy vásároljanak meg egy terméket vagy szolgáltatást, jelentősen növelheti a bevételeidet.

Hogyan írj hatékony CTA-t?

Először is használj konkrét cselekvésre ösztönző szövegeket: „Töltsd le”, „Ismerj meg minket”, „Vásárold meg most” felszólítások egyértelműen megmutatják a követőknek, mit szeretnél, hogy tegyenek. Légy konkrét a kérésedben, hiszen minél pontosabban fogalmazod meg a kívánt cselekvést, annál valószínűbb, hogy a felhasználók meg is teszik azt. Emellett érdemes némi sürgősségérzetet teremtened. Olyan kifejezések, mint az „Akciónk korlátozott ideig tart” vagy „Ne maradj le!” arra ösztönzik a követőket, hogy gyorsan cselekedjenek, kihasználva az aktuális ajánlatot.

Végül pedig ügyelj arra, hogy a CTA könnyen megvalósítható legyen. Győződj meg róla, hogy a link könnyen elérhető a posztban, és a kért cselekvés néhány kattintással elvégezhető. Ne feledd, hogy érdemes tesztelni a különböző CTA megfogalmazásokat, hiszen a célközönséged reakciója eltérő lehet. Próbálj ki különféle stílusokat, és figyeld meg, melyik CTA hozza a legjobb eredményeket!

4. Használj hashtageket

A hashtagek (#) használata Instagramon és a LinkedInen továbbra is igen hatékony, hiszen segítenek a felhasználóknak felfedezni az őket igazán érdeklő tartalmakat. Azonban a hatékony használatukhoz stratégiai megközelítésre van szükség.

A meglévő hashtagek használata

Csábító dolog olyan hashtageket választani, amire szeretnéd, hogy a felhasználók rákeressenek, de az igazi erő abban rejlik, hogy megértsd, mit keresnek valójában (kicsit olyan, mint a SEO, vagyis keresőmarketing). Minden platform rendelkezik beépített keresési funkcióval a hashtagekhez, használd ki az előnyeit! Írj be egy releváns kifejezést, és nézd meg, hogy hányan használják azt a konkrét hashtaget.

Az ideális egyensúly: Népszerűség és Relevancia

Hogyan érdemes kiválasztani a megfelelő hashtagekeket? Képzelj el egy spektrumot: az egyik végén a nagyon népszerű, trendi hashtageket találod, melyek hatalmas elérést kínálnak, de a verseny kiélezett. A másik végén a kevésbé használt, niche hashtagek vannak, amik célzottabb közönséget kínálnak (de az elérésük kisebb). A kulcs az, hogy megtaláld az arany középutat. Használj mindegyik csoportból, válogass a népszerű és a kevésbé népszerű hashtagek között. 

Minőség a mennyiség felett: Okosan bánj a hashtagekkel

Ne hagyd, hogy az Instagram félrevezessen a 30 hashtag/bejegyzés opcióval. A hashtagek használata nem arról szól, hogy hányat tudsz beszorítani egy posztba. Nincs varázsszám, és a közösségi média világ megosztott a tökéletes mennyiséget illetően. Néhány szakértő szerint minél több, annál jobb, míg mások azzal érvelnek, hogy a túl sok hashtag valójában csökkentheti az elköteleződést. Koncentrálj a mennyiség helyett a minőségre. 

5. Jelöld meg a közreműködőket

Nem minden bejegyzésre igaz ez, de ha olyan tartalmat osztasz meg, amelyben megemlítesz egy másik céget vagy vállalkozást, mindenképpen jelöld meg őket a bejegyzésben az @ szimbólum használatával. Ez közvetlenül értesíti őket a bejegyzésről, növelve annak esélyét, hogy látni fogják. Ezután segíthetnek abban, hogy a bejegyzésed szélesebb közönség elé kerüljön azáltal, hogy megosztják, retweetelik vagy a sztorijukba (történetükbe) teszik.

6. Használj paraméterezett linkeket

Annak érdekében, hogy megtudd, hány felhasználó kattint át a közösségi médiából a webhelyedre, hozz létre nyomonkövethető linkeket. A Google Analytics Kampány URL-készítő eszköze kiváló megoldás erre a célra. Ez az eszköz egyedi azonosítót, úgynevezett UTM paramétereket rendel minden URL-hez, amelyek lehetővé teszik a Google Analytics számára, hogy adatokat gyűjtsön a linkről (például a webhelyedre történő kattintások száma). Ezek a kattintási adatok segíthetnek a közösségi média stratégiád kialakításában.

Hogyan hozz létre nyomonkövethető linkeket?

A Google Analytics Kampány URL-készítő egy ingyenes eszköz, amely segít nyomonkövethető linkeket létrehozni a közösségi média bejegyzéseidhez. A használatához mindössze annyit kell tenned, hogy:

  • Add meg a webhely URL-jét: Írd be annak a weboldalnak a teljes URL-jét, ahová a felhasználókat szeretnéd irányítani a kattintás után.
  • Kampány forrása: Add meg a forrást, ahonnan a forgalom származik. Ebben az esetben a forrás a közösségi média platform lesz (pl. Facebook, Instagram).
  • Kampány médium: Add meg a médiumot, amelyen keresztül a forgalom érkezik. Ebben az esetben a médium a „social” lesz.
  • Kampány neve: Adj egy nevet a kampányodnak, amely segít azonosítani a linkeket az elemzések során. Például nevezd el a kampányt a promóciód neve alapján, vagy a hirdetett termék neve alapján.
  • Kampány tartalma (opcionális): Ez a paraméter opcionális, de ha használod, akkor további részleteket adhatsz a kampányodhoz. Például megadhatod a hirdetés típusát vagy a célközönséget.

Miután megadtad ezeket az információkat, a kampány URL-készítő létrehoz egy egyedi linket, amely tartalmazza az UTM paramétereket. Ezt a nyomonkövethető linket másold be a bejegyzésedbe, és kész!

7. Figyelj az időzítésre: Posztolj akkor, amikor közönséged a legaktívabb!

A „posztolás” gomb megnyomása előtt győződj meg róla, hogy tudod, mikor a legaktívabbak a követőid az egyes platformokon. Általánosságban elmondható, hogy a Facebook- és Instagram-felhasználók késő este a legaktívabbak, míg a LinkedIn-felhasználók gyakran kora reggel vagy kora délután aktívak.

A legjobb módja annak, hogy megtaláld a leginkább aktív időszakot, a kísérletezés. Vagy ha valamilyen mesterséges intelligencián alapuló közösségi média automatizálási eszközt használsz, akkor jelentéseket generálhatsz, amelyek jelzik, mikor a leginkább elkötelezettek a követőid. Néhány eszköz még azt is lehetővé teszi, hogy kiválaszd a javasolt időpontokat a posztoláshoz.

Korábbi posztunkban adtunk pár tippet, hogyan segítheti vállalkozásod a mesterséges intelligencia, ha érdekel, ide kattintva elolvashatod.

Útravaló

Ne feledd, hiába szerzel több ezer lájkot, ha a cél az, hogy a felhasználókat a webhelyedre irányítsd, hogy konzultációt kérjenek. Mindig a célodnak megfelelő adatokat kövesd – például webshop esetében az eladások számát és megtérülést. Azok a metrikák, amelyek nem feltétlenül befolyásolják a megtérülést jól néznek ki papíron, de valószínűleg nem fogják segíteni a válllakozásod.

Filó Angéla Katalin

Marketing Mentor

Minőségi ügyfelek és marketing támogatás

Megvalósult projektek

Oktatási cég – minőségi ügyfélszerzés lehetőségeit kérte, majd a workshopjait népszerűsítő kampányban 27%-uk beiratkozott a képzésre.

Webshop – forgalom növelés mellett erősíteni akarta az online értékesítést és a márka ismertségének növelését külföldön.

Informatikai cég – új arculatot és weboldalt kért, mely megnövelte a szolgáltatásai iránti keresletet és a befektetők érdeklődését is.