Az első részben bemutattuk, hogy mit jelent a vevőszerzés, másnéven a lead generálás a marketingben. Ha még nem olvastad el a korábbi bejegyzésünket, ezen a linken megteheted. A mai részben további 5+1 olyan lehetőséget mutatunk be, amelyek garantáltan növelik vállalkozásod sikerét.

1. Válaszolj fórumkérdésekre

A fórumkérdések megválaszolása remek módja annak, hogy megmutasd szakértelmedet egy témában, miközben előkészíted a terepet a kölcsönös előnyökre épülő kapcsolatok számára. Stratégiailag alkalmazva ez a gyakorlat percek alatt segíthet ügyfeleket találni.

Hogyan csináld?

 • Válaszolj a fórumkérdésekre olyan weboldalakon, mint a Reddit vagy a Quora.
 • Keress olyan kategóriát, amely releváns a vállalkozásodhoz, és kezdj el válaszolni a felhasználók által feltett kérdésekre.
 • A válaszod végén mindenképpen tegyél fel egy cselekvésre való felhívást (CTA), hogy a felhasználó a te termékedet vagy szolgáltatásodat használja a probléma megoldására.

Példaként képzeld el, hogy egy családjogi ügyvédi irodát vezetsz. Feliratkozhatsz egy jogi témájú subreddit-re, ahol a felhasználók kifejezetten az általad kínált szolgáltatásokkal kapcsolatos kérdéseket tesznek fel. Szánj néhány percet minden nap arra, hogy kérdéseket keresel, amiket megválaszolhatsz.

Ha egy felhasználó olyan témában tesz fel kérdést, amiben jártas vagy, adj hasznos választ, majd a weboldaladra mutató linkkel fejezze be, és javasold a felhasználónak, hogy vegye fel veled a kapcsolatot konzultáció céljából. Az ingyenes tanácsadás felajánlásával a kérdést feltevő felhasználó hajlamosabb lesz az együttműködésre, és a jövőben kifizeti a te jogi szolgáltatásaid.

A fórumkérdések megválaszolása nagyszerű példa arra, hogyan szerezhetsz új ügyfeleket, és egyben kiváló a SEO szempontjából is. Különösen a Reddit példánál, ha a gyermektartásdíjjal kapcsolatos válaszod elég szavazatot kap, a linkje pozitívan befolyásolhatja az ügyvédi irodád SEO-ját, vagyis segíti a keresőoptimalizálást. Ez a fajta szinergia a befektetett energia többszörös megtérüléséhez vezethet az ügyfélszerzés terén.

2. Készíts lead magnetet, vagyis “marketing csalit”

A díjmentes értékadás rendkívül hatékony megoldás, ha B2B leadeket akarsz szerezni. Gondolkodj el, mi az a probléma, amit a terméked vagy szolgáltatásod megold. Tudsz adni valami ingyenes valamit, ami segít a felhasználóknak anélkül, hogy tőled kellene venniük bármit is?

Példa: Tegyük fel, hogy plasztikai sebészként dolgozol Sopronban. Megnézed a weboldal analitikát, és kiderül, hogy az embereket az árak és a felépülési idő érdekli leginkább. Ezért írsz egy e-bookot vagy one pagert, amiben benne van minden beavatkozás ára, a gyógyulási idő, és előtte-utána fotók is. A blogbejegyzésedben elmondod, hogy miről szól az “ajánlat”, és az elérhetőségükért cserébe kaphatják meg.

Ha jó a téma, a célzás, és a CTA (Call to Action), akkor a blogbejegyzésed elkezdi gyűjteni a kontaktokat. Minél jobban összhangban van a téma, a CTA és az ajánlat, annál többen fognak vásárolni tőled.

Ha egy minőségi blogbejegyzést írsz, az emberek el fogják olvasni, megosztják, és feliratkoznak az ingyenes ajánlatodra. Az útmutató segít ügyfeleket szerezni, és javítja a “sopron plasztikai sebészet” SEO-dat is. A hatékony ötleteléshez használhatsz különböző AI toolokat is.

3. Beszélj vezetőkkel, piaci influencerekkel

Az iparág vezetőinek / influencereinek interjúztatása rengeteg lehetőséget tartogathat számodra és a vállalkozásod számára egyaránt. Nemcsak remek networking és tanulási lehetőség, de az interjúkból különböző tartalmakat is gyárthatsz.

Hogyan?

 • Készíts videofelvételt az interjúból.
 • Alakítsd át blogbejegyzéssé, kérdések-válaszokkal.
 • Vagy csinálj belőle podcastot.

Minél több formátumban publikálod az interjút, annál több emberhez juthatsz el. Több podcaster is elmondta már, hogy a felvételek nemcsak longform tartalomként, de rövidebb vágatokban (YouTube Shorts és Instagram Reels) is nagyon hatékonyan működnek.

Ha exkluzívabbá akarod tenni az interjúkat, akár fizetős tartalommá is teheted őket. Csak ne felejts el email címet kérni a vásárlásért cserébe, hogy bővítsd a kontaktlistádat. Gyakran előfordul, hogy az influencerek megosztják az interjúkat a saját csatornáikon is, ami még tovább növeli a elérést és a befektetésed megtérülését.

4. Networkingre fel

A hálózatépítés, másnéven networking nem feltétlenül generál azonnali bevételt, de kiváló stratégia az üzleti lehetőségek feltárására. Válassz olyan helyi és iparági networking eseményeket, amelyek nem járnak nagy utazási költségekkel, és lehetőséget adnak az üzleti sikerek elérésére.

Mit várhatsz a hálózatépítéstől? Fontos, hogy ne azonnali megtérülésre (ROI) számíts! A hálózatépítés közvetett előnyöket hoz.

 • Találkozhatsz kiegészítő tevékenységet folytató vállalkozásokkal, akikkel együttműködve bővíthetitek egymás ügyfélkörét.
 • Ismerkedhetsz influenszerekkel, akikkel értékes tartalmat készíthetsz, bővítve marketingeszköztárad.
 • Lehetőséget kaphatsz vendégbejegyzések írására, növelve a vállalkozásod ismertségét.

5. Tartalommarketing: vonzd be a leadeket

A tartalommarketing egy inbound marketing módszer, ami az egyik legjobb technika leadek szerzésére. Lényege, hogy értékes tartalmakat hozz létre, amik edukálják és meggyőzik a célközönségedet a márkádról, termékeidről vagy szolgáltatásaidról.

Különböző formátumokban készíthetsz tartalmat:

Blogbejegyzések: Írj blogbejegyzéseket iparági trendekről, tippekről és trükkökről, mutasd meg a tudásod, és vonzz látogatókat a weboldaladra.

E-könyvek és útmutatók: Kínálj ingyenes e-könyveket vagy útmutatókat értékes információkért cserébe, ez tuti tipp a leadek generálásához.

Infografikák: Tegyél összetett információkat könnyen emészthető formába. Az infografikákat megoszthatod a social media felületeken és más weboldalakon is, így új közönséghez juttathatod el a tartalmadat.

Videók: A videók szórakoztató és informatív formában mesélik el a márka történetét, és mutatják be a termékeket vagy szolgáltatásokat.

Egy hatékony tartalommarketing-stratégia a következőket foglalja magában:

 • Kulcsszókutatás: Találd meg azokat a kulcsszavakat, amelyeket a célközönséged használ a keresések során.
 • Tartalomnaptár: Létrehozásával a tartalom folyamatosan és ütemezetten fog elkészülni.
 • Tartalom terjesztése: Oszd meg a tartalmadat a social media felületeken, e-mail marketingben és más csatornákon is.

A tartalommarketing egy hatékony eszköz az online ügyfélszerzéshez, de türelmet és következetességet igényel. Ha elkötelezetten építed a stratégiád, hamarosan élvezni fogod a gyümölcsét.

5+1. Optimalizáld a vásárlói útvonalat

A vásárlói útvonal (buyer’s journey) az a virtuális ösvény, amelyen végighaladnak a látogatók, amíg érdeklődőkből vásárlókká nem válnak. Az optimalizálás lényege, hogy megtaláld és kijavítsd a szűk keresztmetszeteket ezen az úton, ezzel pedig növeld a konverziós rátát, azaz azoknak az arányát, akik végül vásárolnak tőled.

Gondolj csak bele: ha a weboldalad lassú, a türelmetlen látogatók egyszerűen továbbállnak. Ezért az első lépés a sebességoptimalizálás: pörgesd fel a weboldalad működését, hogy a látogatók zökkenőmentesen böngésszenek rajta.

A következő lépés a cselekvésre való felhívások (CTA) stratégiai elhelyezése. Ezek azok a gombok vagy linkek, amelyek arra ösztönzik a látogatókat, hogy tegyenek valamit, például iratkozzanak fel a hírleveledre, vagy rakják be a kosárba a kiszemelt terméket. Legyenek jól láthatóak és figyelemfelkeltőek ezek a CTA elemek, hiszen ezek hívják majd cselekvésre az érdeklődőket.

Ne feledkezz meg a landing page-ek optimalizálásáról sem! Ezek azok a céloldalak, ahová a látogatókat irányítják a hirdetések vagy linkek. Legyenek ezek az oldalak világosak, meggyőzőek, és mindenképp tartalmazzanak egy erős CTA-t, hogy a látogató tudja, mit vársz tőle.

Fontos kiemelni, hogy a folyamatos tesztelés elengedhetetlen a további finomhangoláshoz. Az A/B tesztelés során különböző oldalvariációkat állítasz szembe egymással, hogy kiderítsd, melyik változat konvertál jobban. Az adatok elemzése pedig segít megérteni, hogy mi működik és mi nem, így folyamatosan optimalizálhatod a vásárlási útvonalat.

Különböző automatizációk bevezetése is hasznos lehet. Automatizáld például az e-mail marketing kampányokat, vagy a kosár elhagyása utáni emlékeztető üzeneteket, hogy időt és energiát takaríts meg magadnak.

Tartsd észben, hogy ez az 5+1 tipp csak a kiindulópont az ügyfélszerzés terén. A leghatékonyabb stratégiák a piacodon, a célközönségeden és a költségvetésen is múlnak. Ne félj kísérletezni, tesztelni a különböző megközelítéseket, hogy megtaláld a vállalkozásod számára tökéletes stratégiát.

Filó Angéla Katalin

Marketing Mentor

Minőségi ügyfelek és marketing támogatás

Megvalósult projektek

Oktatási cég – minőségi ügyfélszerzés lehetőségeit kérte, majd a workshopjait népszerűsítő kampányban 27%-uk beiratkozott a képzésre.

Webshop – forgalom növelés mellett erősíteni akarta az online értékesítést és a márka ismertségének növelését külföldön.

Informatikai cég – új arculatot és weboldalt kért, mely megnövelte a szolgáltatásai iránti keresletet és a befektetők érdeklődését is.