A hangalapú tartalmak térnyerése (az AI mellett) az elmúlt években robbanásszerű volt, ami legfontosabb eszköze a podcastolás. Lehetőséget kínálnak mélyreható beszélgetésekre, tudásmegosztásra és az ötletek terjesztésére széles közönség számára. Akár tapasztalt szakértő vagy lelkes újonc, a podcastolás izgalmas és kifizetődő utazás lehet.

Mi az a podcast?

A podcast egy olyan hangalapú műsor, amit akár okostelefonról vagy desktopról is elérhetsz és feliratkozhatsz. Hasonló a rádióműsorokhoz, de on-demand formátumban elérhető, így bármikor, bárhol, bármennyiszer meghallgathatod őket. Számos témában elérhetők podcastek, a hírektől és szórakoztatástól a tudományos ismeretterjesztésig és szakmai beszélgetésekig.

Általában az alábbi jellemzők jellemzik a podcastokat:

 • Epizódokból álló sorozat: A podcastok általában egymással összefüggő vagy önálló epizódokból állnak, amelyek rendszeresen, például hetente vagy havonta jelennek meg.
 • On-demand formátum: A podcastok bármikor, bárhol meghallgathatók, így rugalmasabb élményt nyújtanak a hagyományos rádióműsorokhoz képest.
 • Többféle platformon elérhetők: A podcastok elérhetők a legtöbb okostelefonon, táblagépen és számítógépen keresztül dedikált alkalmazásokon, mint a Spotify, YouTube, Soundcloud vagy Apple Podcasts.
 • Lehet beszélgetős, egyéni műsor vagy interjú formátumú: A podcastok különböző formátumokban készülnek, lehetnek beszélgetések szakértőkkel, egyéni műsorok, ahol a műsorvezető oszt meg információkat, vagy interjúk ismert személyiségekkel.

Összefoglalva, a podcastok egy népszerű és kényelmes módja a tanulásnak, a szórakozásnak és a kapcsolódásnak a hangalapú tartalmak segítségével.

Miért érdemes podcastet készíteni vállalkozóként?

A podcasting egyre nagyobb népszerűségnek örvend a vállalkozók között, mint marketingeszköz, hisz számos pozitív hatása lehet:

1. Szakértői márkaépítés

A podcast kiváló platform a tudásod és tapasztalatod megosztására, demonstrálva szakértelmedet, pozícionálva magad a piaci szereplők között. A hallgatók megbíznak majd benned, és hamarabb fordulnak hozzád, ha szolgáltatásra vagy termékre van szükségük.

2. Közönségépítés

A podcastolás remek módja egy elkötelezett követői bázis kiépítésének. A hallgatók, akik időt fektetnek a podcastod meghallgatásába, valószínűleg érdeklődnek a termékeid, szolgáltatásaid vagy szakértelmed iránt.

3. Kapcsolatépítés

A podcastok révén kapcsolatba léphetsz más szakemberekkel, influenszerekkel és potenciális ügyfelekkel. Interjúk készítése, vendégszereplések és közös projektek révén bővítheted a hálózatodat és új lehetőségeket nyithatsz meg.

4. Hitelesség és bizalom építése

A podcastok emberközelibbé teszik a kommunikációt, és segítenek a hallgatókkal való bizalmi kapcsolat kialakításában. A hallgatók megismerik a hangodat, a személyiségedet és a történetedet, ami erősíti a márkáddal való kötődést.

5. Költséghatékony marketing

A podcastolás viszonylag olcsó marketingeszköz, összehasonlítva a hagyományos reklámcsatornákkal. A szükséges berendezések és a felvételi programok már elérhető áron beszerezhetők, a terjesztés pedig ingyenes platformokon is lehetséges.

6. Passzív jövedelem

A podcastok bevételt is generálhatnak hirdetések, szponzorációk, affiliate marketing vagy prémium tartalmak értékesítése révén.

A podcastolás hatékony eszköz lehet a vállalkozásod fejlesztéséhez, ha megfelelően integrálod a marketing funneledbe. Ha elkötelezett vagy, és hajlandó vagy időt és energiát fektetni a projektbe, a podcastolás remek befektetés lehet a jövődbe.

Joe Rogan által vezetett The Joe Rogan Experience a világ legnépszerűbb podcastje.

Hol helyezkedik el a podcast a marketing funnelben?

A podcast nem csupán egyetlen pontban szerepel a marketing tölcsérben, hanem több fázisban is támogathatja a márkaépítést és az ügyfélszerzést. Nézzük, hogyan segít a podcast végigkísérni a potenciális vásárlókat az érdeklődéstől a hűséges ügyféllé válásig.

Tudatosság növelése: A podcast kiváló platform a márka bemutatkozására és a szolgáltatások megismertetésére. A hallgatók megismerhetik a cég történetét, a termékeket és a szolgáltatásokat, ezáltal növekszik a márka ismertsége.

Érdeklődés felkeltése: A podcastok izgalmas és informatív tartalommal vonzzák be a lehetséges ügyfeleket, akik további információkat keresnek. A megosztott értékes tartalom ösztönzi a hallgatókat a további kutatásra és a weboldaladra való látogatásra.

Megfontolás: A podcastok segítenek a hallgatóknak megérteni a termékek vagy szolgáltatások előnyeit, és eldönteni, hogy azok megfelelnek-e az igényeiknek. A bizalmat kiépítő podcast tartalom ösztönzi a vásárlási szándékot.

Konverzió: A podcastok közvetlen értékesítésre is ösztönözhetnek, például exkluzív ajánlatok vagy kedvezmények felajánlásával. A márkához elkötelezett hallgatók könnyebben meggyőzhetők a vásárlásról.

Lojalitás: A podcastok segítenek a meglévő ügyfelekkel való kapcsolat fenntartásában és a lojalitás kiépítésében. Az értékes tartalom, exkluzív interjúk és frissítések ösztönzik a hallgatókat a visszatérésre, ezzel a további vásárlásokra.

Fontos megemlíteni, hogy a podcastek hatékonysága a tartalom minőségétől, a célközönség elérésétől és a marketingstratégia integrációjától együttesen függ. Szükséges meghatározni a célokat, ismerni a célközönséget, következetesen feltölteni új epizódokat, valamint promócióval és eredményesség méréssel támogatni a podcast sikerét.

Podcast indítása lépésről lépésre

1. Témaválasztás és célközönség azonosítása

Az első lépés a témaválasztás. Olyan témát keress, ami iránt valódi szenvedélyt és érdeklődést érzel, hiszen ez a lelkesedés fogja fenntartani a motivációdat a hosszú távú tartalomkészítés során. Gondold át, milyen területeken rendelkezel megfelelő tudással, szakértelemmel, vagy milyen egyedi perspektívát tudsz kínálni a hallgatóknak.

Ezzel párhuzamosan érdemes meghatározni a célközönségedet. Kik azok, akiket el szeretnél érni a podcastoddal? Milyen demográfiai jellemzőkkel bírnak, és milyen érdeklődési körük van? Minél jobban megismered a célközönségedet, annál hatékonyabban tudsz majd tartalmat készíteni, amely valóban érdekli őket.

2. Válaszd ki a megfelelő formátumot

A következő lépés a podcastod formátumának meghatározása. Többféle lehetőség közül választhatsz:

Egyéni műsor: Te magad vezeted a műsort, egyéni gondolatokat osztasz meg, interjúkat készítesz, vagy történeteket mesél el.

Beszélgetős műsor: Egy vagy több vendéggel közösen beszélgettek a kiválasztott témáról, különböző nézőpontokat bemutatva.

Hibrid műsor: Kombinálja az egyéni és a beszélgetős műsor elemeit, változatosabbá téve a tartalmat.

Magyarországon a legelterejedtebb típus egyértelműen a beszélgetős műsor, ahol különböző vendégeket hívnak meg a podcasterek. Ilyen például a BizniszBoyz vagy Shoptet podcastek.

3. Gyűjtsd össze a szükséges eszközöket

A hangminőség kiemelten fontos a podcastokban, ezért érdemes megfelelő berendezésekbe fektetni. Alapvetően szükséged lesz egy jó minőségű mikrofonra, egy kényelmes fejhallgatóra a hangzás ellenőrzéséhez, és egy felvételi szoftverre a beszélgetés rögzítéséhez és szerkesztéséhez.

4. Tervezés és előkészületek

A sikeres podcast elengedhetetlen eleme a tartalomtervezés. Tedd fel magadnak a következő kérdéseket:

 • Milyen témákat szeretnék bemutatni az epizódokban?
 • Milyen információkat szeretnék megosztani a hallgatókkal?
 • Hogyan tudom fenntartani a hallgatók érdeklődését az epizódok során?

Készíts vázlatokat az epizódokhoz, hogy strukturáltan tudd felépíteni a beszélgetéseket, és ne tévedj el a gondolatmenet során. Gyűjtsd össze az anyagokat, amelyekre szükséged lehet a felvételhez, például interjúalanyok listáját, kutatási eredményeket, vagy forgatókönyvet, ha szükséges.

5. Felvétel és szerkesztés

Válassz egy csendes helyet a felvételhez, ahol minimális a háttérzaj. Fontos, hogy beszélj tisztán és érthetően, valamint ügyelj a megfelelő hangerőre. A felvétel után következik a szerkesztés, ahol finomíthatod a hangzást, kiiktathatod a hibákat, zenét és effekteket adhatsz hozzá, hogy még érdekesebbé tedd a podcastodat.

6. Terjesztés és promóció

A kész podcastodat töltsd fel a legnépszerűbb podcast platformokra, mint a Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts, stb. Ezzel biztosítod, hogy a hallgatók könnyen megtalálják és meghallgathassák a műsorodat.

7. Építs közösséget

A podcastod sikerének egyik kulcsa a hallgatókkal való aktív kapcsolat. Használd a közösségi médiát, a weboldaladat és más online platformokat, hogy népszerűsítsd a podcastodat, és interakcióba lépj a hallgatókkal. Válaszolj a kérdéseikre, fogadd meg a visszajelzéseket, és szervezz online eseményeket a közösségépítés érdekében.

8. Tanulj és fejlődj

A podcastolás folyamatos tanulási folyamat. Kövesd nyomon a podcastod eredményességét, például a letöltések számát, a hallgatók elköteleződését és a visszajelzéseket. Ezek alapján elemezheted, mi működik jól, és min tudsz javítani.

Légy türelmes és kitartó! A siker nem egyik napról a másikra fog eljönni. Folyamatosan dolgozz a tartalom minőségének javításán, és ne add fel, ha nem látod azonnal az eredményeket. A lelkesedés, a minőségi tartalom és a következetes munka elengedhetetlen ahhoz, hogy elindítsd és fenntartsd a saját sikeres podcastodat.

Fel lehet használni a podcast tartalmat valahogy máshogy is?

A podcast nem csupán szórakoztatás, hanem értékes tartalomforrás is, amelyet különböző platformokon, például a blogodon vagy közösségi médiában is használhatsz. Íme, néhány ötlet, hogyan hasznosíthatod a podcast tartalmát:

Blog

 • Fejtsd ki mélységben az epizód témáját: Írj egy részletes blogbejegyzést, amely összefoglalja a legfontosabb pontokat, kiemeli a legérdekesebb idézeteket, és megosztja a saját gondolataidat a témával kapcsolatban. Ez mélyebb betekintést nyújt a hallgatóknak, és új olvasókat is vonzhat a blogodhoz.
 • Fejtsd ki részletekben: Ez egy hosszabb tartalom, ideális azoknak, akik inkább olvasnak, mint hallgatnak. Az átiratot akár önálló blogbejegyzésként is megoszthatod, vagy kiegészítő anyagként kínálhatod a podcast oldalán.
 • Mesélj a kulisszatitkokról: Írj egy blogbejegyzést a podcast készítésének folyamatáról. Oszd meg a tapasztalataidat, a kihívásokat és a sikereket, amikkel a podcastolás során találkoztál. Ez betekintést enged a hallgatóknak a podcast mögötti munkába, és személyesebbé teszi a kapcsolatot.

Közösségi média

 • Készíts rövid, dinamikus videókat a podcast epizódből: Ezek a videók összefoglalhatják a lényeget, kiemelhetnek egy-egy fontos gondolatot, vagy akár interaktív kérdéseket is tartalmazhatnak, hogy bevonzd a nézőket. Töltsd fel ezeket a rövid videókat YouTube Shorts-ra, Instagram Reelsre és TikTokra.
 • Használd a podcast hanganyagát kreatívan: Készíts rövid audio-összeállításokat a legérdekesebb beszélgetésekből, és oszd meg őket a különböző social platformokon. Ez egy újabb módja annak, hogy bevonzd a hallgatókat és megoszthasd a tartalmad egyedi formában.

Podcasteken túl

 • Készíts e-könyvet a podcastod témájával kapcsolatban: Ha a podcastod egy konkrét témát mélyebben jár körül, összeállíthatsz egy e-könyvet a legfontosabb információkból és exkluzív tartalmakból. Ezt akár el is adhatod a hallgatóidnak, új bevételi forrást nyitva.
 • Fejleszd tovább a témát online tanfolyammal: A podcast tartalmát felhasználva létrehozhatsz egy online tanfolyamot, amely mélyebb betekintést nyújthat egy témába, gyakorlati tippekkel és feladatokkal. Ez értékes tanulási lehetőséget kínál a hallgatóknak, és további bevételi forrást jelenthet.
 • Tarts előadásokat vagy workshopokat: A podcast tartalmát felhasználhatod élő előadások vagy workshopok megtartására is. Ez egy nagyszerű módja annak, hogy személyesen is kapcsolatba lépj a hallgatókkal, és interaktív módon oszd meg a tudásodat.

Elengedhetetlen, hogy a podcast tartalmát mindig az adott platformhoz igazítsd. A blogbejegyzések hosszabbak és részletesebbek legyenek, míg a közösségi média posztok rövidebbek, ütősebbek és vizuálisan vonzóbbak.

Útravaló

A podcastolás nem csupán egy szórakoztató médium, hanem egy hatékony eszköz is, amellyel ügyfeleket szerezhetsz, bizalmat építhetsz vagy új bevételi forrást építhetsz ki. Légy kreatív, kísérletezz, és használd ki a podcastolásban rejlő lehetőségeket!

Filó Angéla Katalin

Marketing Mentor

Minőségi ügyfelek és marketing támogatás

Megvalósult projektek

Oktatási cég – minőségi ügyfélszerzés lehetőségeit kérte, majd a workshopjait népszerűsítő kampányban 27%-uk beiratkozott a képzésre.

Webshop – forgalom növelés mellett erősíteni akarta az online értékesítést és a márka ismertségének növelését külföldön.

Informatikai cég – új arculatot és weboldalt kért, mely megnövelte a szolgáltatásai iránti keresletet és a befektetők érdeklődését is.