Az e-mail marketing az egyik leghatékonyabb és népszerűbb módja annak, hogy kapcsolatba lépj a célközönségeddel. Akár egy vadonatúj céget építesz, akár egy meglévő vállalkozást fejlesztesz, a hírlevelek kulcsfontosságú szerepet játszhatnak a márka ismertségének növelésében, a bizalom kiépítésében és az eladások ösztönzésében.

Mi a hírlevél?

Egyszerűen fogalmazva, a hírlevél egy elektronikus levél, amelyet rendszeresen küldünk feliratkozóinknak valamilyen célből. Lehet ez egy heti összefoglaló a legfrissebb iparági hírekről, egy havi inspirációs adag ötletekkel a kreatív munkához, vagy akár egy exkluzív kedvezmény a legújabb termékünkre.

Miért érdemes hírleveleket használni a mai digitális marketingben?

Az online marketing világa igen zsúfolt, ráadásul folyamatosan változik. Rengeteg platform és eszköz létezik, amelyekkel elérheted a célközönségedet, de néha nehéz lehet kiemelkedni a tömegből. A hírlevélküldés egy hatékony és bevált eszköz lehet, amely nagyban segít elérni üzleti céljaidat.

Íme néhány ok, amiért érdemes hírleveleket használni:

 1. Közvetlen kapcsolat a célközönséggel: A hírlevelek lehetővé teszik, hogy közvetlenül kapcsolatba lépj a vásárlóiddal és feliratkozóiddal. Ez a kapcsolatépítés és a bizalom megteremtésének remek módja. A hírlevelekben értékes tartalmat és információkat oszthatsz meg, amelyek relevánsak a célközönséged számára, ezáltal értéket nyújtva nekik és ösztönözve őket a visszatérésre.
 2. Növeli a márka ismertségét és elkötelezettséget: A hírlevelek segítenek a márkád ismertségének növelésében és a célközönségeddel való elköteleződésben. A hírlevelekben megoszthatod a márkád történetét, értékeit és küldetését, ezáltal mélyebb kapcsolatot építve ki a vásárlóiddal.
 3. Növeli az eladások számát: A hírlevél az egyik leghatékonyabb módszer az eladások növelésére. A levelekben exkluzív ajánlatokat, kedvezményeket és promóciókat kínálhatsz a feliratkozóidnak, ezáltal ösztönözve őket a vásárlásra.
 4. Költséghatékony: A hírlevelek viszonylag olcsó módja annak, hogy elérd a célközönségedet. A hírlevelek létrehozásának és küldésének költségei alacsonyak, a megtérülés (ROI) pedig magas lehet.
 5. Mérhető eredmények: A hírlevelek teljesítményét könnyen nyomon követheted, így láthatod, hogy mi működik és mi nem. Ezáltal optimalizálhatod a hírlevélkampányaidat, és javíthatod az eredményeket.

Leggyakoribb hírlevél típusok

Ahhoz, hogy a lehető legjobban kihasználd a hírleveleket, fontos kiválasztani a megfelelő típust a céljaidnak megfelelően. Íme a leggyakoribb hírlevél típusok:

 1. Információs hírlevél: Ezek a hírlevelek friss híreket, információkat és frissítéseket osztanak meg az adott márkáról, iparágukról vagy egy adott témáról. Céljuk, hogy tájékoztassák az olvasókat, értékes tartalmat nyújtva nekik.
 2. Promóciós hírlevél: Ezek a hírlevelek célja, hogy ösztönözzék az olvasókat a vásárlásra vagy a cselekvésre. Tartalmazhatnak kedvezményeket, kuponokat, exkluzív ajánlatokat és új termékekről vagy szolgáltatásokról szóló bejelentéseket.
 3. Oktató hírlevél: Ezek a hírlevelek hasznos tippeket, tanácsokat és útmutatásokat nyújtanak az olvasóknak egy adott témában. Céljuk, hogy pozicionálják a céget szakértőként a területen, és bizalmat építsenek ki a célközönséggel.
 4. Közösségi hírlevél: Ezek a hírlevelek arra fókuszálnak, hogy kapcsolatot építsenek ki az olvasókkal és közösséget hozzanak létre. Gyakran tartalmaznak történeteket, interjúkat, kérdéseket és válaszokat, valamint lehetőségeket arra, hogy az olvasók bekapcsolódjanak a beszélgetésbe.
 5. Értesítő hírlevél: Ezek a hírlevelek fontos frissítésekről és bejelentésekről tájékoztatják az olvasókat, például eseményekről, változásokról a cégnél, vagy új termékekről és szolgáltatásokról.

A fentiek mellett léteznek más hírlevél típusok is, amelyeket nyugodtan mixelhetünk, cserélhetünk a céljainknak megfelelően. A lényeg, hogy olyan hírlevelet készítsünk, amely értékes az olvasók számára, és amely összhangban van a márkáddal és az üzleti céljaiddal.

További hírlevél előnyök

 1. Személyre szabás: A hírlevelek lehetővé teszik, hogy személyre szabott tartalmat küldj a feliratkozóknak az érdeklődési körük, a vásárlási előzményeik vagy a demográfiai adataik alapján. Ez növeli a relevanciaérzéket és az elkötelezettséget, hiszen az olvasók olyan tartalmat kapnak, ami számukra igazán érdekes.
 2. Automatizálás és hatékonyság: A hírlevélküldő szoftverek segítségével automatizálhatod a hírlevélkampányokat, így időt és erőforrásokat takaríthatsz meg. Beállíthatsz például üdvözlő e-maileket az új feliratkozóknak, születésnapi kedvezményeket vagy kosárba elhagyott termékekről szóló emlékeztetőket, amelyek automatikusan működnek.
 3. Erősíti az ügyfélkapcsolatokat: A hírlevelek kiváló platformot biztosítanak a folyamatos kommunikációra az ügyfelekkel. Válaszolhatsz az olvasók kérdéseire, megoszthatsz kulisszatitkokat a cégről, és különleges ajánlatokat kínálhatsz a hűséges követőknek. Ez segít erősíteni az ügyfélkapcsolatokat és növeli a lojalitást.
 4. Tartalommarketing támogatása: A hírlevelek integrálhatók a teljes tartalommarketing-stratégiába. A blogbejegyzésekre, infografikákra vagy videókra mutató linkeket beillesztheted a hírlevelekbe, ezáltal növelve a tartalom láthatóságát és a weboldaladra irányuló forgalmat.
 5. Rugalmasság és diverzifikáció: A hírlevelek formátuma rendkívül rugalmas. Szöveget, képeket, videókat, GIF-eket és interaktív elemeket is tartalmazhatnak, így kreatív és lebilincselő tartalmat hozhatsz létre, amely eltér a hagyományos marketing üzenetektől.

Milyen hírlevélküldő rendszert használjunk?

 • Kezdőknek és kisvállalkozásoknak: A Mailchimp felhasználóbarát felülete és ingyenes csomagja (2000 feliratkozóig) tökéletes a kezdéshez. E-mail sablonokkal, automatizálási eszközökkel és analitikák segítségével könnyedén belevághatsz az e-mail marketingbe. A MailerLite hasonlóan nagyszerű választás, letisztult kezelőfelülettel, drag-and-drop szerkesztővel és 1000 feliratkozóig terjedő ingyenes csomaggal.
 • E-kereskedőknek: A Drip kifejezetten webshopok számára tervezett platform. Erőssége a célzott e-mail marketing kampányokkal történő vásárlói kapcsolatépítés. Marketing automatizálással, lead scoringgal és személyre szabási eszközökkel segít növelni az eladásokat.
 • Bármilyen méretű vállalkozásnak: Az ActiveCampaign széleskörű szolgáltatást nyújt, többek között e-mail marketinget, marketing automatizálást, CRM-et és értékesítési automatizálást.
 • Minden egyben megoldás: A HubSpot egy átfogó platform, amely egyesíti az e-mail marketinget, a CRM-et, a közösségi média marketinget és a webhelyanalitikát. Ideális megoldás azoknak a vállalkozásoknak, amelyek szeretnék központosítani marketingtevékenységüket.

A megfelelő platform kiválasztásakor fontos figyelembe venni a költségkeretet, a tapasztalati szintet és a feliratkozói lista méretét. A legtöbb platform kínál ingyenes próbaidőszakot, így kipróbálhatod őket, mielőtt elköteleznéd magát. Válaszd ki a számodra legjobban megfelelőt, és kezdd el felépíteni a hírlevél stratégiádat!

Filó Angéla Katalin

Marketing Mentor

Minőségi ügyfelek és marketing támogatás

Megvalósult projektek

Oktatási cég – minőségi ügyfélszerzés lehetőségeit kérte, majd a workshopjait népszerűsítő kampányban 27%-uk beiratkozott a képzésre.

Webshop – forgalom növelés mellett erősíteni akarta az online értékesítést és a márka ismertségének növelését külföldön.

Informatikai cég – új arculatot és weboldalt kért, mely megnövelte a szolgáltatásai iránti keresletet és a befektetők érdeklődését is.