A mesterséges intelligencia (AI) forradalmasítja a tartalomkészítést, új lehetőségeket nyitva a kreatívok készítéséhez és a hatékony kommunikációhoz. Az AI-eszközök képesek szöveget generálni, képeket és videókat készíteni, sőt zenét is szerezni, mindezt lenyűgöző precizitással és hatékonysággal.

Ebben a blogbejegyzésben bemutatjuk azt a hat kulcsfontosságú elemet, amelyeket figyelembe kell venni a promptok elkészítésekor.

1. Kontextus / személyiség

A mesterséges intelligencia (AI) alapú tartalomkészítés világában a hatékony promptok megalkotása olyan, mint a szilárd alapzat egy épületnek. A kontextus és a személyiség gondos meghatározásával pontos utasítást tudunk adni az AI-nak, hogy olyan tartalmat hozzon létre, amely tökéletesen illeszkedik a elképzeléseidhez.

A kontextus és személyiség meghatározása segít az AI-nak megérteni a célt, a kívánt stílust és a hangnemet, hogy a lehető legmegfelelőbb tartalmat hozza létre. Gondolj bele, milyen kontextusban fog megjelenni a generált tartalom: egy blogbejegyzés informális, információközlő és lebilincselő, egy hivatalos nyilatkozat pedig professzionális és tényszerű hangnemet kíván.

A célközönségtől és a márka identitásától függően válaszd ki a megfelelő hangnemet, legyen az formális, informális, humoros vagy komoly. Végül pedig határozd meg az elsődleges célt: több aktivitás elérése, a márka ismertségének növelése vagy a konverziók ösztönzése.

Habár úgy gondoljuk, hogy az AI mindent ért, de sajnos ez nem így van. Kerüld a szakzsargont és a bonyolult mondatokat, hogy a tartalom könnyen érthető legyen a rendszer számára.

2. Feladatmeghatározás

A feladatmeghatározás a hatékony promptok elkészítésének második kulcsfontosságú eleme. Ez magában foglalja a kívánt tartalom típusának és funkciójának egyértelmű megfogalmazását, valamint az AI számára szükséges specifikus utasítások megadását a cél elérése érdekében.

A feladat típusának meghatározása

Ez lehet egy szöveg generálása, egy kép készítése, vagy akár egy kreatív történet megírása. A feladat típusának egyértelmű megfogalmazása segít az AI-nak a megfelelő eszközök és technikák kiválasztásában a kívánt eredmény elérése érdekében.

A konkrét funkció meghatározása

Következő lépésként határozd meg a tartalom funkcióját. Mit szeretnél elérni a tartalommal? Informálni szeretnéd a célközönséget? Szeretnél szórakoztatni őket? Vagy szeretnéd meggyőzni őket valamiről? A funkció meghatározása segít az AI-nak a tartalom stílusának és hangnemének finomhangolásában a kívánt hatás elérése érdekében.

Specifikus utasítások megadása

Harmadszor, adj meg specifikus utasításokat az AI számára a cél elérése érdekében. Ez magában foglalhatja a témát, a stílust, a hangnemet, a formátumot, a hosszúságot, és bármilyen más releváns részletet. Minél specifikusabbak az utasításaid, annál jobban meg tudja érteni az AI az elvárásaidat, és annál nagyobb az esélye annak, hogy a kívánt eredményt hozza létre.

Példák a feladatmeghatározásra

 • Magyarázat: Írj egy magyarázatot a mesterséges intelligencia működéséről, amely könnyen érthető a laikusok számára.
 • Leírás: Készíts egy leírást a budapesti Parlament épületéről, amely kiemeli a legfontosabb építészeti jellemzőket.
 • Fordítás: Fordítsd le ezt a szöveget angolról magyarra, megőrizve az eredeti jelentést és stílust.
 • Kreatív írás: Írj egy sci-fi novellát egy olyan jövőről, ahol az AI mindenütt jelen van.

3. Példák

A hatékony promptok elkészítésének harmadik kulcsfontosságú eleme a példák használata. A példák segítenek az AI-nak jobban megérteni a kívánt tartalom felépítését. Különböző példákat használhatsz, beleértve a Google keresési eredményeket, webtartalmakat, a saját szavaidat, értékeléseket, meglévő bejegyzéseket, sőt még ChatGPT által generált példákat is.

4.Korlátozások, várható viselkedés

A hatékony promptok elkészítésének negyedik kulcsfontosságú eleme a korlátozások és a várt viselkedés meghatározása. Nem mindegy a kapacitás, a szövegszerkezet, a karakterek és a márka szabályok sem, így fontos specifikálnunk ezeket, hogy az AI a kívánt keretek között mozogjon.

Kapacitás

Határozd meg az AI számára a kapacitással kapcsolatos korlátozásokat. Például, ha eegy webáruház számára készítesz promptot, meg kell határoznod, hogy naponta / hetente hány terméket tudsz készíteni, vagy hetente hány szállítmányt tudsz kézbesíteni.

Szövegszerkezet

Határozd meg a kívánt szövegszerkezetet. Legyen a tartalom hosszú vagy rövid? Strukturált vagy strukturálatlan? Részletes vagy felszínes? A változók meghatározása segíthet az AI-nak a tartalom megfelelő formázásában.

Karakterek

Határozd meg a karakterekre vonatkozó korlátozásokat. Például egy Twitter bejegyzés esetében a 280 karakter az ideális, míg egy Facebook bejegyzéshez maximum 25-30 szót célozz meg. Az AI nem tudja automatikusan megszámolni a karaktereket, ezért ezt neked kell megtenned.

Brand szabályok

Határozd meg a márkára vonatkozó szabályokat. Például, ha a márkanévnek egy szóból kell állnia, a generált tartalomnak több nyelven is érthetőnek kell lennie, vagy legyen benne szójáték.

5. Elvárt lépések a cél felé

A hatékony promptok elkészítésének ötödik kulcsfontosságú eleme a cél eléréséhez vezető lépések, feladatok meghatározása. Az egymásra épülő lépések meghatározása nem csupán a feladat lebontását jelenti, hanem a munkafolyamatok strukturálását is. Ez a megközelítés számos előnnyel jár az AI számára, javítva a végeredmény minőségét és hatékonyságát.

Például:

1/ Találj ki 10 lehetséges témát az Instagram Reel sorozathoz.

2/ Írd le mindegyik témát 2-3 mondatban.

3/ Válaszd ki a 2 legérdekesebb témát, indokold meg a választásod és jósold meg a várható hatásukat.

4/ Készíts egy részletes tervet az Instagram Reel sorozat létrehozására és bevezetésére a választott témák alapján.

De hogyan segíti az AI válaszát?

Jobb kontextus: Amikor az AI a teljes munkafolyamatot átlátja, jobban megérti a kívánt eredményt és a részfeladatok közötti összefüggéseket. Ezáltal az AI célzottabban tudja végezni a munkát, a részleteket a kontextusba illesztve.

Logikus felépítés: Az egymásra épülő lépések biztosítják a logikus tartalomfejlesztést. Például, az AI nem fog blogbejegyzés-ötleteket adni addig, amíg nem rendelkezik kulcsszóelemzéssel. Ez a tervezett megközelítés garantálja, hogy a tartalom koherens és következetes legyen.

Konkrét kérdés, teljesebb válasz: Amikor az AI-nak a teljes folyamatot ismertetjük, az a kérdéseinkre is teljesebb és összefüggőbb válaszokat adhat. A kontextus megértése révén az AI nem csupán a feltett kérdésre ad választ, de a kapcsolódó információkat is bevonja a válaszába, így egy átfogóbb képet nyújtva.

Összefoglalva, az egymásra épülő lépések meghatározása kulcsfontosságú az AI-val való hatékony kommunikációhoz és a kívánt eredmények eléréséhez. A folytonosság biztosítja a szükséges kontextust, logikus keretbe helyezi a feladatokat, és lehetővé teszi az AI számára, hogy teljesebb és átgondoltabb válaszokat adjon a kérdéseinkre.

6. Siker definiálása: a válasz értékelése

A prompt elküldése után a siker meghatározása a válasz relevanciájának és érthetőségének értékelését jelenti. Ezt a következő szempontok alapján teheted meg:

Relevancia:

 • A válasz megfelel-e a promptban megfogalmazott céloknak?
 • A válasz tartalmaz-e a témához kapcsolódó információkat?
 • A válasz teljeskörűen lefedi a témát, vagy további kutatásra van szükség?

Érthetőség:

 • A válasz könnyen érthető a célközönség számára?
 • A nyelvezet világos, tömör és mentes szakzsargontól?
 • A válasz logikusan van-e felépítve, könnyen követhető?

További sikerkritériumok:

 • Kreatívítás: A válasz eredeti és érdekes?
 • Hangnem: A válasz hangneme megfelel-e a kívánt benyomásnak (pl. hivatalos, barátságos, szórakoztató)?
 • Hosszúság: A válasz a kívánt hosszúságú?

Ha a válasz nem felel meg a kritériumoknak, finomíthatod a promptodat, hogy jobban tükrözze a kívánságaidat, vagy további utasításokat adhatsz az AI-nak a válasz javításához.

Prompt példa

Szövegíróként írj egy Linkedin posztot az alábbi minta alapján (saját szavakkal). Hangvétele legyen könnyed, de szakmai. Meggyőző és könnyen érthető. Karakterek 140-400 között és tartalmazzon emojikat. Döntéshozók olvassák, akikben érdeklődést ébreszt és vásárlásra ösztönöz.

Filó Angéla Katalin

Marketing Mentor

Minőségi ügyfelek és marketing támogatás

Megvalósult projektek

Oktatási cég – minőségi ügyfélszerzés lehetőségeit kérte, majd a workshopjait népszerűsítő kampányban 27%-uk beiratkozott a képzésre.

Webshop – forgalom növelés mellett erősíteni akarta az online értékesítést és a márka ismertségének növelését külföldön.

Informatikai cég – új arculatot és weboldalt kért, mely megnövelte a szolgáltatásai iránti keresletet és a befektetők érdeklődését is.